środa, 9 grudnia 2015

Ziemniaki z prodiża i ...

Z przepisów Babci Michaliny
  • Składniki:
    • 8 ÷ 12 jednakowej wielkości, dużych, podłużnych ziemniaków;
    • Boczek wędzony lub kiełbasa, albo to i to;
    • Sól;
    • Majeranek;
    • Nasiona kopru lub kminku;
    • Olej - 4 dag;
  1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki dobrze umyj i wykrawaczką gniazd nasiennych zrób otwory wzdłuż ziemniaka. Nie wyrzucaj wykrojonego miąższu.
    2. Kiełbasę pokrój w słupki, posyp przyprawami i upchaj do otworów. Natomiast boczek pokrój w cienkie plastry, posyp przyprawami, zwiń w ruloniki o średnicy otworów i upchaj do środka wydrążonego ziemniaka.
      Zatkaj otwory centymetrowymi zaślepkami ziemniaczanymi, jak na obrazku i przebij np. wykałaczką w poprzek ziemniaka i czopu.
    3. Ułóż ziemniaki w prodiżu na stopionym tłuszczu, oprósz przyprawami i zacznij pieczenie. Podczas pieczeniu, które trwa około 30 minut, przynajmniej dwukrotnie wyłącz prodiż z prądu i nie otwierając potrząśnij, aby ziemniaki odwróciły się.
    4. Podawaj z surówką z kwaszonej kapusty lub marchwi i chrzanu. Pychotka! Możesz zastosować takie ziemniaki jako dodatek do dania zasadniczego np. do pieczeni etc.
Ziemniaki z otworami można nadziewać oczywiście każdym farszem, który sobie umyślimy. Ja nadziewałem takie ziemniaki, np.: surowym żółtkiem; roztrzepanym jajkiem; farszem z pierogów ruskich; ugotowanym na twardo posiekanym jajkiem, wymieszanym ze szczypiorkiem i odrobiną masła; mięsem w kawałku z utartym czosnkiem etc. Możemy te ziemniaki grilować w łupinkach, lub piec w ognisku owinięte folią. Obrane z łupinek piec w piekarniku bez podlewania tłuszczem i pięknie zrumienione podawać jako dodatek do mięs w sosie. Co tylko podpowie ci finezja kucharza.
Życzę smacznego!
Grafika wykorzystana w tym poście pochodzi ze strony: https://wedrowkipokuchni1.wordpress.com/

Brak komentarzy: