Rösti mit Speck und Schinken
Rösti – szwajcarskie placki ziemniaczane; potrawa narodowa. Przygotowywane z podgotowanych, grubo startych ziemniaków, bardzo często ze stopionym serem na wierzchu, kiełbasą lub jajkiem. Placek zazwyczaj jest wielkości całej patelni. Rösti mogą być też dodatkiem do dania zasadniczego.
Dla 4 osób, do dania zasadniczego:
- Składniki:
- Boczek surowy, wędzony, pokrojony w paski - 50 g;
- Gotowana szynka, pokrojona w drobną kostkę - 100 g;
- Masło klarowane - 70 g;
- Ziemniaki - 800 g;
- Sól, pieprz - w/u, do smaku;
- Szczypior (może być szczypiorek), drobno posiekany - ½ pęczka;
Rösti po berneńsku przyrządza się z samym boczkiem i cebulą, którą kroimy w drobną kosteczkę i smażymy razem z boczkiem. Ziemniaki (jak zwykle) podgotowujemy poprzedniego dnia w łupinkach. |
|
- Przygotuj dzień wcześniej:
- Ziemniaki podgotuj (nie do całkowitej miękkości) w łupinkach. Odcedź i odstaw do chłodnego miejsca.
- Przygotowanie zasadnicze:
- Ziemniaki obierz ze skórek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W rondlu usmaż na 50 g masła boczek i szynkę - mają być ładnie zeszklone, dodaj utarte ziemniaki, szczypior, dopraw solą i pieprzem do smaku; dobrze wymieszaj.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj pozostałym masłem, umieść w nim masę ziemniaczaną i przykryj pokrywką. Włóż naczynie do gorącego piekarnika i zapiekaj 30 minut; ostatnie 5 minut bez przykrycia.
- Upieczony placek wyrzuć na talerz.
- Spożywaj gorący, jako dodatek do dania zasadniczego. Solo jest też pyszny, np. posypany utartym serem żółtym na 5 minut przed końcem zapiekania.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz