- Przygotowanie:
- Fasolę namocz na 12 godzin w 1,5 l wody, następnie ugotuj ją z boczkiem w wodzie, w której się moczyła.
- Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, osól i ugotuj. Odcedź.
- W osobnym naczyniu ugotuj kapustę w małej ilości wody do miękkości, dodając liść laurowy, ziarna pieprzu i trochę soli.
- Z mąki, drobno posiekanej cebuli i tłuszczu zrób rumianą zasmażkę. Dodaj ją do ugotowanej kapusty.
- Gdy fasola i boczek są miękkie: fasolę przetrzyj przez cedzak, przelewając wywarem, a boczek pokrój w kostkę.
- Do przetartej zupy z boczkiem dodaj kapustę i zagotuj, osól wedle uznania.
- Przed podaniem zupy dodaj ziemniaki i wlej śmietanę.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz