wtorek, 8 grudnia 2015

Kapuśniak po słoweńsku

Vipavska corba
  • Składniki:
    • Kwaszona kapusta - 300 g;
    • Fasola - 150 g;
    • Ziemniaki - 250 g;
    • Surowy wędzony boczek - 250 g;
    • Smalec - 50 g;
    • Cebula - 1 szt;
    • Czosnek - 2 ząbki;
    • Liść laurowy, kilka ziarn pieprzu;
    • Śmietana - 2 łyżki;
    • Sól - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Fasolę namocz na 12 godzin w 1,5 l wody, następnie ugotuj ją z boczkiem w wodzie, w której się moczyła.
    2. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, osól i ugotuj. Odcedź.
    3. W osobnym naczyniu ugotuj kapustę w małej ilości wody do miękkości, dodając liść laurowy, ziarna pieprzu i trochę soli.
    4. Z mąki, drobno posiekanej cebuli i tłuszczu zrób rumianą zasmażkę. Dodaj ją do ugotowanej kapusty.
    5. Gdy fasola i boczek są miękkie: fasolę przetrzyj przez cedzak, przelewając wywarem, a boczek pokrój w kostkę.
    6. Do przetartej zupy z boczkiem dodaj kapustę i zagotuj, osól wedle uznania.
    7. Przed podaniem zupy dodaj ziemniaki i wlej śmietanę.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: