poniedziałek, 25 stycznia 2016

Kotlet schabowy po włosku

Z przepisów Babci Michaliny
  1. Składniki na kotlety:
    1. Kotlety schabowe bez kości  —  4 szt;
    2. Olej  —  około 2 ÷ 4 łyżek;
    3. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Składniki na sos:
    1. Majonez  —  4 łyżki;
    2. Keczup  —  2 łyżka;
    3. Chili  —  ½ łyżeczki;
    4. Czosnek  —  2 ząbki;
    5. Sos sojowy  —  2 łyżeczki;
  1. Przygotowanie sosu:
    1. Majonez, keczup, przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany czosnek oraz chili i sos sojowy dokładnie wymieszaj.
    2. Umieść w lodówce na czas przygotowania kotletów.
  1. Przygotowanie kotletów:
    1. Kotlety rozbij, osól oraz popieprz z każdej strony i odstaw na pół godziny.
    2. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej i smaż kotlety po 4 minuty z każdej strony tak, aby uzyskały złoto brązowy kolor.
    3. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, polewając sosem na talerzach. Jako dodatek dodaj ogórek kiszony pokrojony na ćwiartki.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: