piątek, 29 stycznia 2016

Hara Bhara Kabab - kotlet wegetariański

Kuchnia indyjska
Przygotowanie 40 minut;
4 porcje (8 szt.).
Wegetariański kotlet ze szpinaku i zielonego groszku.
  1. Składniki na kotlety:
    1. Szpinak  —  2 szklanki;
    2. Ziemniaki, ugotowane  —  2 średniej wielkości;
    3. Zielony Groszek (Matar), świeży lub mrożony  —  ¾ szklanki;
    4. Zielona papryczka chili, z grubsza posiekana  —  1 szt.;
    5. Imbir posiekany lub starty  —  ½ łyżeczki;
    6. Liście kolendry, posiekane  —  2 łyżki;
    7. Kurkuma w proszku  —  szczypta ();
    8. Zielony Kardamon, mielony  —  szczypta ();
    9. Garam masala  —  ¼ łyżeczki;
    10. Amchur (proszek z mango)  —  ¾ łyżeczki;
    11. Besan (mąka z ciecierzycy)  —  2,5 łyżki;
    12. Bułka tarta  —  3 łyżki;
    13. Olej  —  3 łyżki;
    14. Sól  —  do smaku;

  1. Przygotowanie kotletów:
    1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Jeśli zastosowałeś świeży zielony groszek, to też go ugotuj w osolonej wodzie do miękkości a groszek mrożony rozmroź (w tym przepisie zastosowałem mrożony zielony groszek).
    2. Z blanszuj szpinak i odcedź. Z grubsza go posiekaj.
    3. Na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżeczkę oleju, dodaj szpinak oraz zielony groszek i smaż przez około 3 ÷ 4 minuty do całkowitego odparowania wody. Następnie dodaj posiekane liście kolendry i szczyptę kurkumy (kurkuma w proszku to składnik opcjonalny i jest on dodawany dla wzmocnienia kolorystyki zieleni). Wszystko przez chwilę mieszaj a następnie zdejmij z ognia i ostudź.
    4. Zieloną papryczkę chili, imbir, szpinak z zielonym groszkiem i liśćmi kolendry zmiksuj wszystko przy pomocy blendera na gładko.
    5. Ugotowane ziemniaki utłucz lub przeciśnij przez praskę, dodaj do nich zawartość otrzymaną w kroku 4 oraz kardamon, garam masala, amchur, obsmażoną na suchej patelni besan, bułkę tartą, sól do smaku i wszystko wymieszaj. Jeżeli mieszanina jest zbyt mokra dodaj więcej bułki tartej.
    6. Natłuścić dłonie olejem i podziel mieszaninę na 8 równych części. Nadaj im okrągły kształt kotletów.
    7. Na patelni o grubym dnie, na średnim ogniu rozgrzej 1 ÷ 2 łyżki oleju i smaż kotleciki z obu stron; Z pierwszej około 2 ÷ 3 minut a z drugiej 1 ÷ 1,5 minuty (czas smażenia musisz wyczuć; na foto masz ich wygląd po usmażeniu).
    8. Podawaj z ketchupem i np. chlebkiem naan lub do frytek.
Życzę smacznego!
  1. Porady lub odstępstwa kulinarne:
    1. Zamiast besan możesz zastosować mąkę przenną.
    2. W kroku 5 możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość ziemniaków nie wpłynie to na smak.
    3. Aby otrzymać kruchą i chrupiącą zewnętrzną warstwę kotletów, możesz, przed smażeniem, obtoczyć je w bułce tartej lub roztartej (rozkruszonej rękoma) owsiance.
    4. Możesz usmażyć kotleciki na głębokim tłuszczu. Przy tym smażeniu należy tłuszcz rozgrzać na średnim ogniu, gdyż zbyt niska temperatura oleju spowoduje rozlatywanie się kotlecików a zbyt wysoka usmaży tylko zewnętrzną ich warstwę.
    5. Jeśli się spieszysz możesz pominąć krok 2 i szpinak bezpośrednio ugotować z groszkiem.
    6. Przed miksowaniem składników możesz dodać 1 ÷ 2 ząbki czosnku.
    7. Aby uniknąć ostrego smaku, bo np. będą kotleciki jadły dzieci, można pominąć zieloną papryczkę chili.

Brak komentarzy: