- Składniki na kotlety:
- Szpinak — 2 szklanki;
- Ziemniaki, ugotowane — 2 średniej wielkości;
- Zielony Groszek (Matar), świeży lub mrożony — ¾ szklanki;
- Zielona papryczka chili, z grubsza posiekana — 1 szt.;
- Imbir posiekany lub starty — ½ łyżeczki;
- Liście kolendry, posiekane — 2 łyżki;
- Kurkuma w proszku — szczypta (⅛);
- Zielony Kardamon, mielony — szczypta (⅛);
- Garam masala — ¼ łyżeczki;
- Amchur (proszek z mango) — ¾ łyżeczki;
- Besan (mąka z ciecierzycy) — 2,5 łyżki;
- Bułka tarta — 3 łyżki;
- Olej — 3 łyżki;
- Sól — do smaku;
|
|
- Przygotowanie kotletów:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Jeśli zastosowałeś świeży zielony groszek, to też go ugotuj w osolonej wodzie do miękkości a groszek mrożony rozmroź (w tym przepisie zastosowałem mrożony zielony groszek).
- Z blanszuj szpinak i odcedź. Z grubsza go posiekaj.
- Na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżeczkę oleju, dodaj szpinak oraz zielony groszek i smaż przez około 3 ÷ 4 minuty do całkowitego odparowania wody. Następnie dodaj posiekane liście kolendry i szczyptę kurkumy (kurkuma w proszku to składnik opcjonalny i jest on dodawany dla wzmocnienia kolorystyki zieleni). Wszystko przez chwilę mieszaj a następnie zdejmij z ognia i ostudź.
- Zieloną papryczkę chili, imbir, szpinak z zielonym groszkiem i liśćmi kolendry zmiksuj wszystko przy pomocy blendera na gładko.
- Ugotowane ziemniaki utłucz lub przeciśnij przez praskę, dodaj do nich zawartość otrzymaną w kroku 4 oraz kardamon, garam masala, amchur, obsmażoną na suchej patelni besan, bułkę tartą, sól do smaku i wszystko wymieszaj. Jeżeli mieszanina jest zbyt mokra dodaj więcej bułki tartej.
- Natłuścić dłonie olejem i podziel mieszaninę na 8 równych części. Nadaj im okrągły kształt kotletów.
- Na patelni o grubym dnie, na średnim ogniu rozgrzej 1 ÷ 2 łyżki oleju i smaż kotleciki z obu stron; Z pierwszej około 2 ÷ 3 minut a z drugiej 1 ÷ 1,5 minuty (czas smażenia musisz wyczuć; na foto masz ich wygląd po usmażeniu).
- Podawaj z ketchupem i np. chlebkiem naan lub do frytek.
Życzę smacznego!
- Porady lub odstępstwa kulinarne:
- Zamiast besan możesz zastosować mąkę przenną.
- W kroku 5 możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość ziemniaków nie wpłynie to na smak.
- Aby otrzymać kruchą i chrupiącą zewnętrzną warstwę kotletów, możesz, przed smażeniem, obtoczyć je w bułce tartej lub roztartej (rozkruszonej rękoma) owsiance.
- Możesz usmażyć kotleciki na głębokim tłuszczu. Przy tym smażeniu należy tłuszcz rozgrzać na średnim ogniu, gdyż zbyt niska temperatura oleju spowoduje rozlatywanie się kotlecików a zbyt wysoka usmaży tylko zewnętrzną ich warstwę.
- Jeśli się spieszysz możesz pominąć krok 2 i szpinak bezpośrednio ugotować z groszkiem.
- Przed miksowaniem składników możesz dodać 1 ÷ 2 ząbki czosnku.
- Aby uniknąć ostrego smaku, bo np. będą kotleciki jadły dzieci, można pominąć zieloną papryczkę chili.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz