|
|
- Przygotowanie Paneer Capsicum:
- Postaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej na niej ½ łyżki oleju. Dodaj pokrojoną w 2.5 cm kawałki zieloną paprykę, osól ją i smaż do miękkości około 3 ÷ 4 minuty. Przenieś ją na talerz i pozostaw do czasu, aż będzie potrzebna.
- W tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1,5 łyżki oleju, dodaj posiekany imbir, wiórki kokosowe, nasiona kolendry, orzechy nerkowca, nasiona maku, kashmiri red chili, nasiona kminku i mieszając smaż przez 30 ÷ 40 sekund. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż do jej zeszklenia (na jasnobrązowy kolor). Przenieś zawartość do miski i pozostaw na 3 ÷ 4 minuty do ostygnięcia. Po ostygnięciu zmiksuj na średnio grubą pastę.
- Obierz pomidory ze skórki, pokrój na małe kawałki, lekko osól i zmiksuj blenderem na gęstą masę.
Zamiast tego można zastosować przecier pomidorowy
- Na tej samej patelni, na średnim ogniu rozgrzej 1,5 łyżki oleju, do którego dodaj przygotowaną pastę w kroku 2 i smaż, mieszając, około 3 ÷ 4 minuty. Po tym czasie wsyp czerwone chili w proszku, kurkumę w proszku, przecier pomidorowy i mieszając smaż przez następne 3 ÷ 4 minuty.
- Teraz dodaj garam masala, sól, wodę; doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu i gotuj przez 2 ÷ 3 minuty.
- Po 2 ÷ 3 minutach dodaj zieloną paprykę, kostki paneer, liście kozieradki i gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez następne 2 minuty.
- Dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj i zakończ gotowanie.
- Potrawę podawaj posypaną liśćmi kolendry.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Paneer możesz zamienić na pokrojone w kostkę ziemniaki, które należy podgotować na półtwardo przez około 10 minut.
- Ad 1. Kashmiri Red Chili to niewielkie i niezbyt ostre papryczki nadające potrawom bardzo żywy czerwony kolor.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz