niedziela, 31 stycznia 2016

Paneer Capsicum - Twaróg z papryką

Kuchnia indyjska - przepis udostępniła Abhilasha.
Przygotowanie 30 ÷ 40 minut;
2 porcje.
Jest to jedna z najprostszych receptur indyjskich w delikatnie pikantnym sosie, w której smażone kawałki papryki są gotowane z usmażoną cebulą, orzechami nerkowca, płatkami kokosowymi, kolendrą oraz pastą pomidorową (lub przecierem). Przepis ten wykorzystuje również kasuri methi, które nadają potrawie piękny, subtelny smak i aromat.
  1. Składniki na Paneer Capsicum:
    1. Paneer (twaróg), pokrojony w kostkę  —  10 dag;
    2. Zielona papryka (średniej wielkości)  —  3 szt;
    3. Pomidory  —  2 średnie;
    4. Cebula  —  2 średniej wielkości;
    5. Imbir, drobno posiekany  —  ½ łyżeczki;
    6. Płatki kokosowe  —  1 łyżka;
    7. Suche nasiona kolendry  —  ½ łyżki;
    8. Orzechy nerkowca, z grubsza posiekane  —  4 szt;
    9. Mak (khus khus)  —  ½ łyżeczki;
    10. Kashmiri Red Chili [1], suszone  —  1 szt;
    11. Kumin  —  ½ łyżeczki;
    12. Kurkuma w proszku  —  szczypta ( łyżeczki);
    13. Czerwona chili w proszku  —  ½ łyżeczki;
    14. Garam Masala  —  ¼ łyżeczki;
    15. Kasuri Methi(liście kozieradki), posiekane  —  ½ łyżeczki;
    16. Śmietana, świeża  —  2 łyżki;
    17. Olej lub masło  —  3 łyżki;
    18. Sól  —  ½ łyżeczki lub do smaku;
    19. Woda  —  ¾ szklanki;
Paneer Capsicum
  1. Przygotowanie Paneer Capsicum:
    1. Postaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej na niej ½ łyżki oleju. Dodaj pokrojoną w 2.5 cm kawałki zieloną paprykę, osól ją i smaż do miękkości około 3 ÷ 4 minuty. Przenieś ją na talerz i pozostaw do czasu, aż będzie potrzebna.
    2. W tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1,5 łyżki oleju, dodaj posiekany imbir, wiórki kokosowe, nasiona kolendry, orzechy nerkowca, nasiona maku, kashmiri red chili, nasiona kminku i mieszając smaż przez 30 ÷ 40 sekund. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż do jej zeszklenia (na jasnobrązowy kolor). Przenieś zawartość do miski i pozostaw na 3 ÷ 4 minuty do ostygnięcia. Po ostygnięciu zmiksuj na średnio grubą pastę.
    3. Obierz pomidory ze skórki, pokrój na małe kawałki, lekko osól i zmiksuj blenderem na gęstą masę.
      Zamiast tego można zastosować przecier pomidorowy
    4. Na tej samej patelni, na średnim ogniu rozgrzej 1,5 łyżki oleju, do którego dodaj przygotowaną pastę w kroku 2 i smaż, mieszając, około 3 ÷ 4 minuty. Po tym czasie wsyp czerwone chili w proszku, kurkumę w proszku, przecier pomidorowy i mieszając smaż przez następne 3 ÷ 4 minuty.
    5. Teraz dodaj garam masala, sól, wodę; doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu i gotuj przez 2 ÷ 3 minuty.
    6. Po 2 ÷ 3 minutach dodaj zieloną paprykę, kostki paneer, liście kozieradki i gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez następne 2 minuty.
    7. Dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj i zakończ gotowanie.
    8. Potrawę podawaj posypaną liśćmi kolendry.
Życzę smacznego!
  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Paneer możesz zamienić na pokrojone w kostkę ziemniaki, które należy podgotować na półtwardo przez około 10 minut.
    2. Ad 1. Kashmiri Red Chili to niewielkie i niezbyt ostre papryczki nadające potrawom bardzo żywy czerwony kolor.

Brak komentarzy: