niedziela, 20 listopada 2016

Syrop z cebuli

Z przepisów Babci Michaliny
Syrop z cebuli nie smakuje jak piniowy, ale za to jest bardzo zdrowy i cudowny jako naturalne lekarstwo na kaszel i ból gardła. Nie należy się go obawiać, gdyż na pewno nikomu nie zaszkodzi, a może tylko pomóc, bo w cebuli kryje się fosfor, magnez, chrom, żelazo, siarka, cynk, krzem, wapń, kwas foliowy, błonnik pokarmowy oraz witaminy A, B1, B2, C, PP, a więc minerały i witaminy, które wzmacniają ogólną odporność organizmu na różne choroby i infekcje. Cebula surowa lub gotowana poprawia trawienie, obniża ciśnienie, poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Z bogatej listy cennych właściwości cebuli warto wymienić także jej działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów.
  1. Składniki:
    1. Cebula  —  opcjonalnie do przepisu;
    2. Cytryna  —  opcjonalnie do przepisu;
    3. Cukier  —  opcjonalnie do przepisu;
    4. Miód  —  opcjonalnie do przepisu;
  1. Przygotowanie syropu z cebuli surowej:
    1. Dwie duże cebule drobno posiekaj i umieść w słoiku, zasyp dwoma czubatymi łyżkami cukru i wymieszaj.
    2. Zakręć słoik i odstaw na kilka godzin (minimum 4 godziny).
    3. Kiedy cebula puści sok, przelej syrop przez sitko do innego słoiczka.
    4. Takie lekarstwo można pić po jednej łyżeczce 2÷3 razy dziennie.
  1. Przygotowanie rozgrzewającego syropu z cebuli, soku z cytryny i miodu:
    1. Dwie duże cebule drobno posiekaj i umieść w słoiku.
    2. Dodaj sok z jednej cytryny i 10 łyżek miodu. Wymieszaj.
    3. Pozostaw na dobę w ciepłym miejscu, następnie przelej miksturę przez sitko do słoiczka ze szczelną zakrętką.
    4. Dodawaj jedną łyżeczkę gotowego syropu do połowy szklanki ciepłej wody i pij, gdy czujesz, że łapie cię przeziębienie.
  1. Przygotowanie syropu z cebuli gotowanej:
    1. Drobno posiekaj 5 cebul, dodaj 140 g miodu i ugotuj na małym ogni do miękkości cebuli. Następnie odcedź.
    2. Pij miksturę 2÷3 razy dziennie po jednej łyżce, najlepiej ciepłą.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Warto wiedzieć, że nie jest wcale łatwo pozbawić cebulę właściwości zdrowotnych podczas obróbki cieplnej. Zarówno smażona na oleju, czy doprawiona i zeszklona na złoty kolor nadal jest lekarstwem. Cebula ugotowana w zupie również jest pełna zdrowotnych właściwości, dlatego po ugotowaniu potrawy nie należy jej wyrzucać, ale zjeść. Najcenniejsza jest jednak cebula surowa, sok z niej lub poszatkowana i dodana do sałatki czy surówki.
    2. Uwaga! Cebula w postaci surowej nie jest wskazana dla osób cierpiących na ostre dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego.

Brak komentarzy: