- Przygotowanie:
- Czosnek obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę do słoika, dodaj miód, wodę i sok z wyciśniętej cytryny. Wymieszaj.
- Odstaw całość na 24 godziny.
- Po 24h odcedź płyn przez gazę do drugiego szklanego naczynia.
- Syrop z czosnku gotowy do picia.
- Dawkowanie:
- Dla wzmocnienia odporności — dorośli 1 łyżka na dzień, dzieci 1 łyżeczka na dzień.
- Dla pokonania przeziębienia — dorośli 1 łyżkę co 4 godziny, dzieci 1 łyżeczka co 4 godziny.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Czosnek uprawiany jest już od ponad pięciu tysięcy lat i zaliczany jest zarówno do warzyw, jak i przypraw. Stosowany jest jednak w kuchni głównie jako przyprawa.
Zdrowotne właściwości czosnku wynikają z jego dużej zawartości soli mineralnych (magnez, fosfor, żelazo, wapń, potas), witamin (B1, B2, B6 i szczególnie witaminy C) i siarkowych związków lotnych (allicyna i trójsiarczek dwuallilu). Dlatego też czosnek słynie z doskonałych właściwości przeciwbakteryjnych i antygrzybiczych. Wspomaga także wydzielanie soków żołądkowych, chroni przed zgagą i reguluje florę bakeryjną.
- Czosnek wchodzi w skład rozmaitych mieszanek przyprawowych. Stosowany jest do przyprawiania dań mięsnych, do sosów i majonezów, zup ziołowych, sałat i potraw z ziemniaków. Harmonizuje z mocnymi ziołami i innymi przyprawami do słonych potraw.
- Czosnek poddany obróbce cieplnej, zwłaszcza długotrwałej, traci przynajmniej część właściwości leczniczych.
- Czosnek nie jest wskazany przy kaszlu zabarwionym krwią, w przypadku gorączki towarzyszącej zapaleniu płuc. Nie powinien być podawany chorym na zaawansowane zapalenie nerek, w ostrych zapaleniach żołądka i jelit (może zaostrzyć chorobę). W dużych dawkach czosnek i jego preparaty są niebezpieczne, zwłaszcza dla dzieci (nie powinien być w ogóle podawany niemowlętom poniżej 10 miesiąca życia.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz