niedziela, 20 listopada 2016

Syrop z czosnku, miodu i cytryny

Z przepisów Babci Michaliny
Gdy zaczyna nastawać pora jesienno-zimowa i robi się coraz zimniej, wietrzniej, i kiedy zaczynają dokuczać deszcze łatwo o infekcję. Aby im zapobiec wystarczy doraźnie zacząć zażywać syrop z czosnku domowej roboty. Syrop ten powinien więc na stałe zagościć w naszym codziennym menu.
Czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego, dodatkowo je zwalczając. Jednak gdy już dopadnie cię przeziębienie lub grypa, syrop z czosnku nie tylko ułatwi ci odkrztuszanie, ale także rozgrzeje, obniży gorączkę i udrożni drogi oddechowe.
Czosnek to skuteczny i naturalny antybiotyk. Regularne stosowanie syropu z czosnku wzmacnia odporność, łagodzi objawy przeziębień i grypy. W/p warto go stosować!

  1. Składniki:
    1. Czosnek  —  1 główka;
    2. Cytryna  —  1 i ½ sztuki;
    3. Miód  —  3 łyżki;
    4. Przegotowana, zimna woda  —  ½ szklanki;
  1. Przygotowanie:
    1. Czosnek obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę do słoika, dodaj miód, wodę i sok z wyciśniętej cytryny. Wymieszaj.
    2. Odstaw całość na 24 godziny.
    3. Po 24h odcedź płyn przez gazę do drugiego szklanego naczynia.
    4. Syrop z czosnku gotowy do picia.
  2. Dawkowanie:
    1. Dla wzmocnienia odporności  —  dorośli 1 łyżka na dzień, dzieci 1 łyżeczka na dzień.
    2. Dla pokonania przeziębienia  —  dorośli 1 łyżkę co 4 godziny, dzieci 1 łyżeczka co 4 godziny.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Czosnek uprawiany jest już od ponad pięciu tysięcy lat i zaliczany jest zarówno do warzyw, jak i przypraw. Stosowany jest jednak w kuchni głównie jako przyprawa.
      Zdrowotne właściwości czosnku wynikają z jego dużej zawartości soli mineralnych (magnez, fosfor, żelazo, wapń, potas), witamin (B1, B2, B6 i szczególnie witaminy C) i siarkowych związków lotnych (allicyna i trójsiarczek dwuallilu). Dlatego też czosnek słynie z doskonałych właściwości przeciwbakteryjnych i antygrzybiczych. Wspomaga także wydzielanie soków żołądkowych, chroni przed zgagą i reguluje florę bakeryjną.
    2. Czosnek wchodzi w skład rozmaitych mieszanek przyprawowych. Stosowany jest do przyprawiania dań mięsnych, do sosów i majonezów, zup ziołowych, sałat i potraw z ziemniaków. Harmonizuje z mocnymi ziołami i innymi przyprawami do słonych potraw.
    3. Czosnek poddany obróbce cieplnej, zwłaszcza długotrwałej, traci przynajmniej część właściwości leczniczych.
    4. Czosnek nie jest wskazany przy kaszlu zabarwionym krwią, w przypadku gorączki towarzyszącej zapaleniu płuc. Nie powinien być podawany chorym na zaawansowane zapalenie nerek, w ostrych zapaleniach żołądka i jelit (może zaostrzyć chorobę). W dużych dawkach czosnek i jego preparaty są niebezpieczne, zwłaszcza dla dzieci (nie powinien być w ogóle podawany niemowlętom poniżej 10 miesiąca życia.

Brak komentarzy: