Z przepisów Babci Michaliny | |
Malina bogata w cukry (owoc: sacharoza, fruktoza, glukoza) ze względu na szereg witamin (owoc: C, E, B1, B2, B6) i kwasów organicznych (owoc: cytrynowy, jabłkowy, salicylowy) oraz substancje mineralne (owoc: potas, magnez, wapń, żelazo) uważana jest za roślinę leczniczą [1]. Mają działanie napotne i ogólnie wzmacniające ze względu na zawartość witamin. Smaczne oraz pachnące owoce nadają się do spożycia zarówno na surowo, jak i na przetwory: soki, syropy, dżemy, konfitury. | |
Podobne działanie, lecz jeszcze silniejsze mają liście, które ponadto działają moczopędnie, żółciopędnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, ściągająco, oraz poprawiają przemianę materii. Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych. |
Strony w Nagłówku
poniedziałek, 21 listopada 2016
Syrop z malin
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz