sobota, 31 grudnia 2016

Kruczenyky (zrazy) z grzybami

Kuchnia ukraińska wg Babci Michaliny
  1. Składniki:
    1. Mięso wieprzowe  —  50 dag;
    2. Świeże grzyby¹  —  20 dag;
    3. Cebula  —  2 szt.;
    4. Kwaśna śmietana  —  3÷4 łyżki;
    5. Sól, pieprz  —  do smaku;
    6. Olej  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Wieprzowinę potnij w plastry, lekko rozbij młotkiem do ubijania mięsa i oprósz solą oraz pieprzem.
    2. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na oleju na złoty kolor, następnie dodaj pokrojone grzyby, osól oraz popieprz do smaku, wymieszaj i duś do ich miękkości. Miękkie grzyby zdejmij z ognia i ostudź.
    3. Na plastrach mięsa połóż po łyżce farszu, każdy zroluj jak gołąbka i zepnij przy pomocy długiej wykałaczki lub po prostu zszyj nitką.
    4. Gotowe zrazy obsmaż na złoty kolor.
    5. Wszystkie zraziki ułóż w żaroodpornym naczyniu, podlej niewielką ilością wody, dodaj 3÷4 łyżki kwaśnej śmietany, przykryj i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
    6. Podawaj gorące z ryżem, kaszami, kluskami, knedlikami itp.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ad ¹ Można zastosować pieczarki.

Brak komentarzy: