- Przygotowanie:
- Wieprzowinę potnij w plastry, lekko rozbij młotkiem do ubijania mięsa i oprósz solą oraz pieprzem.
- Drobno posiekaną cebulę zeszklij na oleju na złoty kolor, następnie dodaj pokrojone grzyby, osól oraz popieprz do smaku, wymieszaj i duś do ich miękkości. Miękkie grzyby zdejmij z ognia i ostudź.
- Na plastrach mięsa połóż po łyżce farszu, każdy zroluj jak gołąbka i zepnij przy pomocy długiej wykałaczki lub po prostu zszyj nitką.
- Gotowe zrazy obsmaż na złoty kolor.
- Wszystkie zraziki ułóż w żaroodpornym naczyniu, podlej niewielką ilością wody, dodaj 3÷4 łyżki kwaśnej śmietany, przykryj i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Podawaj gorące z ryżem, kaszami, kluskami, knedlikami itp.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- ad ¹ Można zastosować pieczarki.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz