- Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności ugotuj ryż na al dente w osolonej wodzie.
- Umytą kapustę poszatkuj, zalej lekko osoloną wodą, dodaj do niej 1 posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Całość gotuj ok. 15 minut następnie odcedź i ostudź.
- Ostudzoną kapustę wymieszaj z ryżem i mięsem a następnie wbij jajko, dodaj 3 łyżki bułki tartej, dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, czubrycą, tymiankiem oraz ostrą i słodką papryką.
- Z tak uzyskanej masy uformuj owalne gołąbki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju.
- Oliwę rozgrzej na patelni, zeszklij na niej drugą drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula uzyska złoty kolor dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie i zmiksowane pomidory z puszki (możesz je zastąpić świeżymi pomidorami obranymi ze skórki - 50÷70 dag). Całość smaż mieszając przez ok. 3÷4 min, następnie podlej je ½ l wody, dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, chili i posiekaną bazylią. Jeżeli sos jest zbyt rzadki zagęść go mąką roztrzepaną w zimnej wodzie.
- Podawaj gorące polane sosem.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- ¹ Łopatkę wieprzową możesz zastąpić mięsem wołowym lub po prostu mieszanym mięsem mielonym.
- ² Zamiast ryżu można zastosować kaszę jaglaną. Uwaga! Ryż jest kleisty, więc w przypadku kaszy nie zaszkodzi dodać trochę żelatyny, co ja również czynię w przypadku ryżu.
- ³ Zamiast bułki tartej można użyć (jak przy kotletach mielonych) czerstwej, namoczonej w wodzie bułki pszennej - pamiętaj aby ją po namoczeniu dobrze wycisnąć z nadmiaru wody.
- Czubryca (czubrica) – przyprawa uzyskiwana z cząbru górskiego (Satureja montana), gatunku spokrewnionego z cząbrem ogrodowym. Przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej (nazwa przyprawy jest zapożyczeniem z tego języka). Czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów, a także do kanapek. Pod nazwą trapezna czubrica można kupić w Bułgarii także tradycyjną mieszankę przypraw bułgarskich, składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki i czubricy. W kuchni ormiańskiej jst pita jako herbata.
Czubryca czerwona, która zaostrzy smak każdej potrawy jest mieszanką cząbru górskiego, czosnku, pieprzu, chili, papryki słodkiej, cebuli i soli morskiej. Polecam przede wszystkim do: mięs, leczo, pikantnych gulaszów, bigosu, sosów pieczeniowych, frytek oraz do spaghetti i pizzy a także do pomidorów, ogórków, twarogu, jajek w majonezie i tostów.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz