piątek, 13 stycznia 2017

Gołąbki bez zawijania

Przepis Anny Kozieł z Odonowa
Przygotowanie 60 minut;
4 porcje.
Testowałem i stwierdzam, że są pyszne!
  1. Składniki:
    1. Łopatka wieprzowa¹  —  50 dag;
    2. Kapusta biała  —  1 mała główka;
    3. Ryż²  —  10 dag;
    4. Czubryca czerwona  —  1 łyżeczka;
    5. Cebula  —  2 szt.;
    6. Czosnek  —  2 ząbki;
    7. Bazylia  —  ½ pęczka;
    8. Tymianek  —  1 szczypta;
    9. Papryka mielona słodka  —  1 szczypta;
    10. Papryka mielona ostra  —  1 szczypta;
    11. Chili  —  1 szczypta;
    12. Pomidory konserwowe bez skórki  —  2 puszki;
    13. Liście laurowe  —  2 szt.;
    14. Ziele angielskie  —  3 ziarenka;
    15. Oliwa  —  2 łyżki;
    16. Bułka tarta  —  opcjonalnie³;
    17. Pieprz  —  opcjonalnie;
    18. Sos sojowy  —  opcjonalnie;
    19. Sól  —  opcjonalnie;
    20. Olej  —  opcjonalnie;
    21. Jedno jajko;
  1. Przygotowanie:
    1. W pierwszej kolejności ugotuj ryż na al dente w osolonej wodzie.
    2. Umytą kapustę poszatkuj, zalej lekko osoloną wodą, dodaj do niej 1 posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Całość gotuj ok. 15 minut następnie odcedź i ostudź.
    3. Ostudzoną kapustę wymieszaj z ryżem i mięsem a następnie wbij jajko, dodaj 3 łyżki bułki tartej, dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, czubrycą, tymiankiem oraz ostrą i słodką papryką.
    4. Z tak uzyskanej masy uformuj owalne gołąbki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju.
    5. Oliwę rozgrzej na patelni, zeszklij na niej drugą drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula uzyska złoty kolor dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie i zmiksowane pomidory z puszki (możesz je zastąpić świeżymi pomidorami obranymi ze skórki - 50÷70 dag). Całość smaż mieszając przez ok. 3÷4 min, następnie podlej je ½ l wody, dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, chili i posiekaną bazylią. Jeżeli sos jest zbyt rzadki zagęść go mąką roztrzepaną w zimnej wodzie.
    6. Podawaj gorące polane sosem.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ¹ Łopatkę wieprzową możesz zastąpić mięsem wołowym lub po prostu mieszanym mięsem mielonym.
    2. ² Zamiast ryżu można zastosować kaszę jaglaną. Uwaga! Ryż jest kleisty, więc w przypadku kaszy nie zaszkodzi dodać trochę żelatyny, co ja również czynię w przypadku ryżu.
    3. ³ Zamiast bułki tartej można użyć (jak przy kotletach mielonych) czerstwej, namoczonej w wodzie bułki pszennej - pamiętaj aby ją po namoczeniu dobrze wycisnąć z nadmiaru wody.
    4. Czubryca (czubrica) – przyprawa uzyskiwana z cząbru górskiego (Satureja montana), gatunku spokrewnionego z cząbrem ogrodowym. Przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej (nazwa przyprawy jest zapożyczeniem z tego języka). Czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów, a także do kanapek. Pod nazwą trapezna czubrica można kupić w Bułgarii także tradycyjną mieszankę przypraw bułgarskich, składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki i czubricy. W kuchni ormiańskiej jst pita jako herbata.
      Czubryca czerwona, która zaostrzy smak każdej potrawy jest mieszanką cząbru górskiego, czosnku, pieprzu, chili, papryki słodkiej, cebuli i soli morskiej. Polecam przede wszystkim do: mięs, leczo, pikantnych gulaszów, bigosu, sosów pieczeniowych, frytek oraz do spaghetti i pizzy a także do pomidorów, ogórków, twarogu, jajek w majonezie i tostów.

Brak komentarzy: