Z przepisów Marii Disslowej | ||
Czernina, którą w zależności od regionu nazywamy też czarnina, czornina, czôrnina, czarwina, czarnina kujawska. czarna polewka, czarna zalewajka, szara polewka jest zupą na rosole z zaprawą z krwi zwierzęcej. Stosuje się do niej najczęściej krew z drobiu, ponieważ najłatwiej o nią, ale użyta może być też krew z innych zwierząt, nawet krew z karpia na zupę postną. Głównym składnikiem krwi jest żelazo i białko co sprawia, iż jest to zupa bardzo odżywcza. | ||
Czernina to smaczna zupa, ale ze względu na krew, która jest ważnym składnikiem do jej przygotowania, nie wszystkich ona zachęca do jej spożycia. Są jednak osoby, które to danie uwielbiają, a ja osobiście uważam, że warto próbować nowych smaków nie gardząc potrawami „krwawej kuchni”, z której również jest kaszanka (kiszka, kaszok, śl. Krupniok), a którą każdy Polak jada, a przynajmniej próbował. |
Strony w Nagłówku
poniedziałek, 29 stycznia 2018
Czernina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz