Z przepisów Marii Disslowej | |
Zastosowane tu składniki zieleniny (pokrzywa, szczaw, szpinak, koperek, nać pietruszki) sprawiają, że zupa ta, to istna bomba witaminowa i odżywcza. Polecam! |
Szczaw - niektóre jego gatunki są jadalne i wykorzystywane jako warzywo ( szczaw zwyczajny, ogrodowy, tarczolistny) lub leczniczo (np. szczaw kędzierzawy), inne gatunki są chwastami w uprawach. Pomimo to są osoby, które generalnie szczaw traktują jako chwast, inni zaś ceniąc jego właściwości odżywcze (wysoka zawartość witaminy C i żelaza) i kwaśny smak spożywają go w formie zupy oraz jako dodatek do sosów, które z jego zawartością są doskonałe. Szczaw jest niskokaloryczny – 100 gram produktu to tylko 21 kcal. i zawiera mnóstwo witamin: beta-karoten, kwas foliowy, witamina A, B2, B6, C, E i PP, poza tym można w nim znaleźć takie minerały, jak magnez, wapń, krzem i żelazo. Dzięki swoim właściwościom, m.in. zawartości błonnika, szczaw pobudza trawienie, zwiększa apetyt, chroni serce i wątrobę, a także działa moczopędnie i krwiotwórczo.
Szpinak posiada korzystne dla zdrowia składniki takie jak: witamina C, E, A, K, B, B2, B6, B11, żelazo i kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, jod i mangan. Jeśli dbasz o linię, koniecznie włącz szpinak do swojej diety. Jest niskokaloryczny: 100 g to 16 kcal.
Ale uwaga! Szpinak i szczaw zawierają "szczawiany". Szczawiany utrudniają wchłanianie wapnia i mogą prowadzić do kamicy nerkowej. Jednak osoby, które nie mają problemów z niedoborem wapnia czy nerkami, mogą sobie pozwolić od czasu do czasu na potrawę ze szpinaku i szczawiu i cieszyć się ich wybornym smakiem. Warto jednak wtedy zadbać, żeby w diecie znalazło się więcej wapnia (jajka, mleko, śmietana).
Koper: cała roślina (liście i nasiona) zawiera olejek eteryczny, m.in. karwon, felandren, limonen. Roślina zawiera również flawonoidy i kumaryny. Koper jest bardzo zasobny w sole mineralne, wapń, żelazo, fosfor, prowitaminę A, witaminę D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, bardzo duże ilości witaminy C. Młode pędy tzw. koperek dodaje się do sałatek, gotowanych ziemniaków, jaj faszerowanych, serów twarogowych, zup gorących i chłodników, masła ziołowego, raków, krabów, ślimaków, i ryb. Typowym wyrobem z koperku jest sos koperkowy używany do gotowanych mięs (cielęciny, wołowiny, baraniny). Koperku używa się też do dekorowania potraw.
Nać pietruszki niezależnie od odmiany jest doskonałą przyprawą, która nie tylko podnosi walory smakowe potrawy, ale także korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jest skarbnicą składników odżywczych. Zawiera między innymi takie minerały jak magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, β-karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6 i C, której jest 2 razy więcej niż w cytrynie. Składniki te nie występują tak licznie w korzeniu pietruszki.
|
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz