- Przygotowanie:
- Filetujesz doradę tak, aby powstały dwa całe płaty. Połóż każdy filet skórką do deski i sprawdź palcami czy nie pozostały w nich ości - czyść za pomocą pęsety wszystkie.
- Pod katem pokrój filety na cieniutkie plastry, które poukładaj na talerzu i obficie posól a następnie pokrop równomiernie sokiem z cytryny; Odstaw na 5 minut – dorada w tym momencie zacznie się „gotować” i zmieniać kolor na biały.
- Po 5 minutach polej rybę oliwą i posyp pieprzem.
- Danie świetnie smakuje z ciepłym pieczywem.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Do tej potrawy najlepsza jest dorada bo ma delikatne mięso i subtelny smak, ale możesz użyć różnych gatunków ryb.
- Włosi uwielbiają jadać surowe ryby i owoce morza, trudno im się dziwić, gdyż mają ich pod dostatkiem, zarówno tych poławianych jak i hodowlanych. Jest jednak zasada, której zawsze przestrzegają: przed spożyciem ryba jest mrożona co najmniej przez 48 godzin. Tak stanowi włoskie prawo. Dzięki tamu wszystkie bakterie giną i rybę można spożywać na surowo bez obaw.
- Źródła:
- Wikipedia, wolna encyklopedia;
- La Bella Cucina Justyny Czekaj-Grochowskiej.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz