piątek, 23 lutego 2018

Carpaccio z dorady

Z przepisów kuchni włoskiej
Dorada jest gatunkiem o wysokiej wartości użytkowej, poławiana i hodowana w sadzach morskich (głównie w Grecji, Turcji, Hiszpanii, Włoszech), a także poławiana w wędkarstwie. Spożywana najczęściej w postaci ryby patroszonej - pieczonej lub grillowanej, względnie filetów rybnych. Jest także niezastąpiona jako składnik sushi.

Antipasti dla 2 osób.
  1. Składniki:
    1. Dorada — 1 szt.;
    2. Ziarna marynowanego czerwonego pieprzu — ok. 30 szt.;
    3. Sok z ½ cytryny;
    4. Oliwa z oliwek — opcjonalnie;
    5. Sól — opcjonalnie;
Brak foto potrawy!
  1. Przygotowanie:
    1. Filetujesz doradę tak, aby powstały dwa całe płaty. Połóż każdy filet skórką do deski i sprawdź palcami czy nie pozostały w nich ości - czyść za pomocą pęsety wszystkie.
    2. Pod katem pokrój filety na cieniutkie plastry, które poukładaj na talerzu i obficie posól a następnie pokrop równomiernie sokiem z cytryny; Odstaw na 5 minut – dorada w tym momencie zacznie się „gotować” i zmieniać kolor na biały.
    3. Po 5 minutach polej rybę oliwą i posyp pieprzem.
    4. Danie świetnie smakuje z ciepłym pieczywem.
Życzę smacznego!
  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Do tej potrawy najlepsza jest dorada bo ma delikatne mięso i subtelny smak, ale możesz użyć różnych gatunków ryb.
    2. Włosi uwielbiają jadać surowe ryby i owoce morza, trudno im się dziwić, gdyż mają ich pod dostatkiem, zarówno tych poławianych jak i hodowlanych. Jest jednak zasada, której zawsze przestrzegają: przed spożyciem ryba jest mrożona co najmniej przez 48 godzin. Tak stanowi włoskie prawo. Dzięki tamu wszystkie bakterie giną i rybę można spożywać na surowo bez obaw.
  1. Źródła:
    1. Wikipedia, wolna encyklopedia;
    2. La Bella Cucina Justyny Czekaj-Grochowskiej.

Brak komentarzy: