poniedziałek, 26 lutego 2018

Ciasto na strudel

Z przepisów Babci Michaliny
  1. Proporcje składników na ciasto:
    1. mąka pszenna typu 550 — 25 dag;
    2. jajko — 1 szt.;
    3. mleko — 100 ml;
    4. masło miękkie — 1 łyżka;
    5. spirytus lub ocet spirytusowy [1] — 1 łyżka;
    6. sól — 1 szczypta;
  1. Przygotowanie ciasta na strudel:
    1. Wsyp przesianą mąkę do miski; dodaj jajko, sól, masło o temperaturze pokojowej, ocet i lekko ogrzane mleko – zagnieć ciasto.
    2. Podsyp blat (stolnicę) mąką, przenieś na niego ciasto i zagniataj dalej - przez ok. 10 minut; w razie potrzeby, musisz to wyczuć, podsypuj ciasto mąką – ciasto ma stać się zwarte, sprężyste i nieklejące.
    3. Z ciasta uformuj kulę. Wysmaruj ją rozpuszczonym letnim masłem zawiń w folię i pozostaw na minimum 30 minut.
    4. W tym czasie przygotuj sobie nadzienie do strudla.
Życzę smacznego!
  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. W przypadku ciasta strudlowego powinno zrezygnować się z zagniatania ciasta robotem kuchennym. Zrób to ręcznie. W rękach mamy wyczucie, i wiemy, kiedy, i czy ciasto ma już odpowiednią konsystencję. Ciasto na początku jest lekko klejące, ale z czasem wyrabiania staje się miękkie, gładkie, nieklejące i elastyczne.
    2. ad 1. W przypadku ciasta kruchego lub na strudel, spirytus czy ocet powoduje, że ciasto się rozwarstwia i jest bardziej kruche. Można oczywiście zastosować proszek do pieczenia, ale kiedyś gospodynie go nie miały i używały sody z octem, lub samego octu, lub spirytusu - co polecam.

Brak komentarzy: