- Przygotowanie ciasta na strudel:
- Wsyp przesianą mąkę do miski; dodaj jajko, sól, masło o temperaturze pokojowej, ocet i lekko ogrzane mleko – zagnieć ciasto.
- Podsyp blat (stolnicę) mąką, przenieś na niego ciasto i zagniataj dalej - przez ok. 10 minut; w razie potrzeby, musisz to wyczuć, podsypuj ciasto mąką – ciasto ma stać się zwarte, sprężyste i nieklejące.
- Z ciasta uformuj kulę. Wysmaruj ją rozpuszczonym letnim masłem zawiń w folię i pozostaw na minimum 30 minut.
- W tym czasie przygotuj sobie nadzienie do strudla.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- W przypadku ciasta strudlowego powinno zrezygnować się z zagniatania ciasta robotem kuchennym. Zrób to ręcznie. W rękach mamy wyczucie, i wiemy, kiedy, i czy ciasto ma już odpowiednią konsystencję. Ciasto na początku jest lekko klejące, ale z czasem wyrabiania staje się miękkie, gładkie, nieklejące i elastyczne.
- ad 1. W przypadku ciasta kruchego lub na strudel, spirytus czy ocet powoduje, że ciasto się rozwarstwia i jest bardziej kruche. Można oczywiście zastosować proszek do pieczenia, ale kiedyś gospodynie go nie miały i używały sody z octem, lub samego octu, lub spirytusu - co polecam.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz