Nać pietruszki niezależnie od odmiany to doskonała przyprawa, która nie tylko podnosi walory smakowe potrawy, ale także korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jest skarbnicą składników odżywczych. Zawiera między innymi takie minerały jak magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6 i C, której jest 2 razy więcej niż w cytrynie. Składniki te nie występują tak licznie w korzeniu pietruszki. Warto więc jeść ją codziennie. Jedna łyżka posiekanych liści dostarcza całe zapotrzebowanie na β-karoten i prawie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Można ją dodawać do wielu potraw a dodana do sosów mięsnych lub jajek, zwiększa przyswajalność żelaza z tych produktów. Zimą, natkę można przechowywać w postaci suszonej lub mrożonej (posiekaną i dokładnie osuszoną zamrażamy w pojemnikach spożywczych). |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz