- Przygotowanie zupy:
- Oczyszczoną jarzynę z cebulą ugotuj na wywar do zupy.
- Ogórki obierz z łupiny, przekrój wzdłuż na cztery części i po odrzuceniu ziaren poszatkuj na małe talarki (kawałki).
- W rondlu rozgrzej masło, dodaj ogórki, dopraw solą i zacznij dusić je pod przykryciem na malutkim ogniu.
- W między czasie poszatkuj sałatę, posiekaj pietruszkę, koperek oraz szczypiorek i wrzuć pokrojone do ogórków.
- Gdy ogórki staną się miękkie wlej do nich przez sito przygotowany wywar z jarzyn i zagotuj.
- Zagotowaną zupę podpraw śmietaną i żółtkami roztrzepanymi z mąką.
- Podawaj z grzankami.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Ad 1 - W tym przypadku została podana waga ogórków po obraniu z łupinki i usunięciu ziaren.
- Można spróbować też tak: w punkcie 6 w końcowej fazie zmiksuj całość porządnie blenderem i dopiero podawaj z grzankami.
Albo tak: w punkcie 3 pomiń masło; w punkcie 6 w końcowej fazie zmiksuj całość porządnie blenderem, ostudź w lodówce i serwuj jako chłodnik z ćwiartkami jajek na twardo.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz