piątek, 2 lutego 2018

Zupa ze świeżych ogórków

Z przepisów Marii Disslowej
Zupa wegetariańska. Ze względu na pyszny smak i zawartość odżywczą polecam nie tylko wegetarianom.
  1. Składniki na zupę:
    1. Jarzyna z cebulą — jak do każdej zupy;
    2. Ogórki (niezbyt młode) — ½ kg [1];
    3. Sałata — 1 duża główka;
    4. Szczaw — 1 spora garść drobno posiekanego;
    5. Zielona pietruszka — 1 kopiata łyżka drobno posiekanej;
    6. Koperek — 1 kopiata łyżka drobno posiekanego;
    7. Szczypiorek — 1 kopiata łyżka drobno posiekanego;
    8. Masło — 4 dag;
    9. Mąka — 2 dag;
    10. Żółtka jaj — 2 szt.;
    11. Śmietana — 125 ml;
    12. Sól i pieprz — opcjonalnie do smaku;
    13. Dodatek do zupy: rumiane grzanki z chleba lub bułki.
  1. Przygotowanie zupy:
    1. Oczyszczoną jarzynę z cebulą ugotuj na wywar do zupy.
    2. Ogórki obierz z łupiny, przekrój wzdłuż na cztery części i po odrzuceniu ziaren poszatkuj na małe talarki (kawałki).
    3. W rondlu rozgrzej masło, dodaj ogórki, dopraw solą i zacznij dusić je pod przykryciem na malutkim ogniu.
    4. W między czasie poszatkuj sałatę, posiekaj pietruszkę, koperek oraz szczypiorek i wrzuć pokrojone do ogórków.
    5. Gdy ogórki staną się miękkie wlej do nich przez sito przygotowany wywar z jarzyn i zagotuj.
    6. Zagotowaną zupę podpraw śmietaną i żółtkami roztrzepanymi z mąką.
    7. Podawaj z grzankami.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Ad 1 - W tym przypadku została podana waga ogórków po obraniu z łupinki i usunięciu ziaren.
    2. Można spróbować też tak: w punkcie 6 w końcowej fazie zmiksuj całość porządnie blenderem i dopiero podawaj z grzankami.
      Albo tak: w punkcie 3 pomiń masło; w punkcie 6 w końcowej fazie zmiksuj całość porządnie blenderem, ostudź w lodówce i serwuj jako chłodnik z ćwiartkami jajek na twardo.

Brak komentarzy: