- Przygotowanie:
- Sparz i utrzyj drobniutko migdały – niech czekają na swoją kolej.
- Sprawionego karpia gotuj z całą cebulą, zielem angielskim, pieprzem i solą do smaku.
- Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj ostrożnie rybi mlecz.
- Ugotowanego karpia wyjmij na półmisek.
- Mlecz przetrzyj przez gęste sito do drugiego rondla, rozprowadź częścią przecedzonego rosołu i dodaj migdały; zagotuj i zaciągnij roztrzepanymi w chłodnym rosole żółtkami.
- Polej rybę sosem. Koniec.
Rybę możesz obłożyć ugotowanym na sypko ryżem, następnie podgrzać z półmiskiem w piekarniku i podawać na stół.
Jeżeli lubisz potrawy ostre, wyrazistsze, dodaj do sosu soku z cytryny, lub po prostu spryskaj karpia cytryną po wierzchu.
Życzę smacznego! Baltazar.
Źródła:
Wikipedia, wolna encyklopedia;
M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz