niedziela, 18 marca 2018

Karp w migdałowym sosie

Z przepisów Marii Disslowej
  1. Proporcje składników:
    1. karp mleczak [1] — 1 kg;
    2. cebula — 2 szt.;
    3. ziele angielskie — 10 ziaren;
    4. pieprz gorzki — 10 ziaren;
    5. migdały — 6 dag;
    6. żółtka — 2 szt.;
    7. sól — do smaku;
    8. woda — opcjonalnie;
    Warunkowo:
    1. ryż;
    2. sok z cytryny;
Brak foto potrawy!
  1. Przygotowanie:
    1. Sparz i utrzyj drobniutko migdały – niech czekają na swoją kolej.
    2. Sprawionego karpia gotuj z całą cebulą, zielem angielskim, pieprzem i solą do smaku.
    3. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj ostrożnie rybi mlecz.
    4. Ugotowanego karpia wyjmij na półmisek.
    5. Mlecz przetrzyj przez gęste sito do drugiego rondla, rozprowadź częścią przecedzonego rosołu i dodaj migdały; zagotuj i zaciągnij roztrzepanymi w chłodnym rosole żółtkami.
    6. Polej rybę sosem. Koniec.
    Rybę możesz obłożyć ugotowanym na sypko ryżem, następnie podgrzać z półmiskiem w piekarniku i podawać na stół.
    Jeżeli lubisz potrawy ostre, wyrazistsze, dodaj do sosu soku z cytryny, lub po prostu spryskaj karpia cytryną po wierzchu.
Życzę smacznego! Baltazar.   



Źródła:
Wikipedia, wolna encyklopedia;
M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.

Brak komentarzy: