- Przygotowanie:
- Oczyszczonego karpia pokrój na równe dzwonka, delikatnie natrzyj solą, przykryj czystą ściereczką i odłóż na bok.
- W sporym rondlu (na koniec ma w nim zmieścić się ryba) uduś posiekaną cebulę w maśle, dożuć drobno pokrojone pieczarki i smaż jeszcze kilka minut; podsmażone pieczarki rozprowadź zimnym rosołem lub wodą, zagotuj i odstaw na bok.
- Za pomocą rogalki, rozbełtaj w garnuszku śmietanę z mąką, dodając sok z cytryny oraz pieprz; wlej całość do pieczarek i wymieszaj. Sos nie powinien być gęsty, gdyż podczas dalszego gotowania zgęstnieje.
- Umieść w sosie karpia i gotuj na niewielkim ogniu przez 15÷20 minut.
- Rybę delikatnie wyłóż na półmisek i polej sosem.
- Na osobnym talerzu podaj ryż ugotowany na sypko lub tłuczone ziemniaki...
Życzę smacznego! Baltazar.
Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz