niedziela, 18 marca 2018

Karp w pieczarkach

Z przepisów Marii Disslowej
  1. Proporcje składników:
    1. karp — 1 kg;
    2. pieczarki młode — 15 dag;
    3. cebula — 1 szt.;
    4. masło — 4 dag;
    5. sok z ½ cytryny;
    6. posiekana nać pietruszki — 1 łyżeczka;
    7. mąka — 2 dag;
    8. śmietana — 250 ml;
    9. pieprz mielony — 1 szczypta;
    10. sól — opcjonalnie;
    11. rosół — ok. 125 ml;
Brak foto potrawy!
  1. Przygotowanie:
    1. Oczyszczonego karpia pokrój na równe dzwonka, delikatnie natrzyj solą, przykryj czystą ściereczką i odłóż na bok.
    2. W sporym rondlu (na koniec ma w nim zmieścić się ryba) uduś posiekaną cebulę w maśle, dożuć drobno pokrojone pieczarki i smaż jeszcze kilka minut; podsmażone pieczarki rozprowadź zimnym rosołem lub wodą, zagotuj i odstaw na bok.
    3. Za pomocą rogalki, rozbełtaj w garnuszku śmietanę z mąką, dodając sok z cytryny oraz pieprz; wlej całość do pieczarek i wymieszaj. Sos nie powinien być gęsty, gdyż podczas dalszego gotowania zgęstnieje.
    4. Umieść w sosie karpia i gotuj na niewielkim ogniu przez 15÷20 minut.
    5. Rybę delikatnie wyłóż na półmisek i polej sosem.
    6. Na osobnym talerzu podaj ryż ugotowany na sypko lub tłuczone ziemniaki...
Życzę smacznego! Baltazar.   



Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.

Brak komentarzy: