niedziela, 18 marca 2018

Karp zapiekany w piecu

Z przepisów Marii Disslowej
  1. Proporcje składników:
    1. karp — 1 kg;
    2. pieprz biały — 1 szczypta;
    3. parmezan — 3 dag;
    4. masło — 4 dag;
    5. sos beszamelowy;
Brak foto potrawy!
  1. Przygotowanie:
    1. Ugotuj w osolonej wodzie wypatroszonego karpia w całości.
    2. Wybierz z ryby ości i ułóż mięsko na półmisku. które polej gęstym beszamelowym sosem wymieszanym z białym pieprzem.
    3. Posyp startym parmezanem, skrop roztopionym masłem i wstaw do gorącego piekarnika.
    4. Piec do czasu, aż sos się ładnie przyrumieni. Podawaj od razu.
Życzę smacznego! Baltazar.   



Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.

Brak komentarzy: