- Sos z zieleninki
Proporcje składników:
Przygotowanie:
- Posiekaną zieleninę duś pod przykryciem, przez 10 minut z 2 dag masła i szczyptą soli.
- W między czasie z pozostałymi 2 dag masła i mąki zrób zasmażkę, którą rozprowadź śmietaną, dodaj uduszoną zieleninę, zagotuj i przetrzyj całość przez sitko, lub po prostu zmiksuj dokładnie blenderem.
- Zagotuj sos jeszcze raz, dodaj sok z cytryny, cukier i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Na koniec rozmieszaj w sosie masło deserowe.
Gdy sos wyjdzie ci za gęsty, dodaj trochę rosołu.
Sos zielony Proporcje składników:
Przygotowanie:
- Uduś posiekane zioła z łyżką tłustego rosołu – rób to niezbyt długo, aby nie straciły koloru.
- Z masła oraz mąki zrób zasmażkę i rozprowadź ją rosołem; dodaj uduszoną zieleninkę, sok z cytryny, cukier; przetrzyj przez sitko lub zmiksuj blenderem i jeszcze raz zagotuj.
- Przed podaniem zaciągnij żółtkiem i dodaj sardelowe masło.
Sos podawaj do drobiu i ryb.
Sos ostry z ziół Proporcje składników:
Przygotowanie:
- Uduś zioła wraz z szalotką i rosołem.
- Całość przetrzyj przez sitko lub zmiksuj blenderem.
- Wlej wino i sok z cytryny; dodaj cukier oraz sól i paprykę cayenne wedle własnego smaku; zagotuj.
- Przed podaniem rozmieszaj w sosie masło.
Sos ten podaję się głównie do ryb.
Sos żółwiowy - sztuczny Proporcje składników:
Przygotowanie:
- Pokrojone jarzyny, szynkę oraz zioła duś z masłem przez 1 godzinę, podlewając czasami łyżką rosołu lub wywaru jarzynowego.
- Po godzinie dodaj ugotowane i przetarte przez sitko pomidory, sok z cytryny, paprykę, cukier i duś jeszcze 30 minut.
- Po tym czasie wszystko przetrzyj przez gęste sitko lub zmiksuj blenderem na miazgę.
- Dolej wino, osól do smaku; zagotuj i zaciągnij rozkłóconą w wodzie mąką.
- Jeszcze raz przetrzyj przez sitko wyłożone płótnem, zagrzej i podawaj do ozora, gorącej wędzonki lub szynki.
Sos z mózgu Proporcje składników: ½ cielęcego mózgu; sok z ½ cytryny; 2 dag masła; 1 dag mąki; 2 żółtka; 125 ml śmietany; 250 ml wywaru jarzynowego; 1 szczypta posiekanej młodej pietruszki.
Przygotowanie:
- Obrany z błony mózg gotuj w osolonej wodzie 10 minut, po czym wyjmij go z wody, aby ostygł; po czym pokrój w kosteczkę.
- Zrób zasmażkę z masła oraz mąki, rozprowadź wywarem, dodaj sok z cytryny i sól do smaku; zagotuj i zaciągnij rozbitą z żółtkami śmietaną.
- Na koniec dodaj do sosu mózg i pietruszkę.
Podawaj do sznycli wołowych lub gotowanego białego mięsa.
Sos z resztek mięsa Proporcje składników: resztki drobiu lub pieczeni wraz z sosem; 4 ziarna ziela angielskiego; szczypta tymianku; 1 cebula; 4 dag masła; 250 ml rosołu; sok z ½ cytryny; szczypta cukru; 2 dag mąki.
Przygotowanie:
- Z masła oraz mąki zrób zasmażkę, następnie uduś w niej posiekaną cebulę i rozprowadź częścią rosołu.
- Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa, następnie utłucz w moździerzu i dodaj do sosu z zielem angielskim, tymiankiem, cukrem, sokiem z cytryny i sosem z pieczeni; gotuj. Jeżeli nie masz sosu z pieczeni to dodaj 1 kostkę wołową lub jarzynową.
- Na koniec przetrzyj wszystko przez gęste sitko i rozprowadź pozostałym rosołem. Koniec.
Podawaj do kotletów z grochu, fasoli i ziemniaków.
Życzę smacznego! Baltazar.
cdn.
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Do dyspozycji masz wiele ostrych przypraw i jeżeli chcesz aby twój sos był naprawdę palący możesz zastosować każdą z nich. Do najpopularniejszych należą: pieprz, czosnek, kurkuma, chilli, papryka ostra, imbir i pieprz kajeński.
Uwaga! Nie można uznać pikantnych potrawy za szkodliwe dla zdrowia, a ich lecznicze właściwości (znane od setek lat), powodujące wydzielanie soków trawiennych przyspieszających trawienie pokarmów, jest szczególnie korzystne w przypadku potraw tłustych, ciężkostrawnych, długo zalegających w żołądku. Dotyczy to oczywiście osób zdrowych.
Ponieważ ostre potrawy służą osobom zdrowym, należy mieć na uwadze to, że pobudzanie wydzielania soków żołądkowych jest niekorzystne w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz refluksem żołądkowo-przełykowym. Spożywanie pikantnych dań przez takich ludzi będzie prowadziło do nasilenia objawów chorobowych. Podobnie będzie również w przypadku osób cierpiących na stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej czy przełyku. Pikantne potrawy działają bowiem drażniąco na tą strukturę. Wobec powyższego stosuj pikantne przyprawy zawsze z rozmysłem i dostosowuj ich ilość do swojego i innych zdrowia.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz