Z przepisów Marianny Pascarella | |
Guacamole to typowy meksykański sos, mający bardzo odległe pochodzenie, sięgające nawet kultury Azteków. Jest sporządzany na bazie awokado oraz cebuli, zwykle podawany z tacos i tortillami. Sos ten jest tradycyjnie przygotowywany przy użyciu moździerza w celu zmiażdżenia składników. My posłużymy się miską i widelcem. Guacamole to bardzo popularny sos również w Teksasie i Nowej Zelandii, gdzie przygotowuje się go z dodatkiem ubitych białek. Sos guacamole przygotowywany jest z bardzo dojrzałych awokado i innych składników, wśród których wyróżnia się cebula, która nadaje mu charakterystycznego smaku. Wyróżniamy wersję słodką (opisaną w tym przepisie) i pikantną, która wymaga użycia ostrej papryczki chili zamiast papryki zielonej. Istnieje typowa dla amerykanów wersja tego sosu, w którym dodatkowo, stosuje się dobrą kwaśną śmietanę lub majonez, co absolutnie nie jest przewidziane w oryginalnej recepturze. A oto tradycyjna receptura, z pewnością jedna z najbardziej znanych i cenionych na świecie, łatwa do przygotowania w domu, z gwarancją sukcesu: |
|
|
Życzę smacznego! Baltazar.
Źródło: Marianna Pascarella - http://www.ricettedalmondo.it/guacamole.html |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz