niedziela, 8 kwietnia 2018

Sos guacamole

Z przepisów Marianny Pascarella
Guacamole to typowy meksykański sos, mający bardzo odległe pochodzenie, sięgające nawet kultury Azteków. Jest sporządzany na bazie awokado oraz cebuli, zwykle podawany z tacos i tortillami.
Sos ten jest tradycyjnie przygotowywany przy użyciu moździerza w celu zmiażdżenia składników. My posłużymy się miską i widelcem.
Guacamole to bardzo popularny sos również w Teksasie i Nowej Zelandii, gdzie przygotowuje się go z dodatkiem ubitych białek.
Sos guacamole przygotowywany jest z bardzo dojrzałych awokado i innych składników, wśród których wyróżnia się cebula, która nadaje mu charakterystycznego smaku.
Wyróżniamy wersję słodką (opisaną w tym przepisie) i pikantną, która wymaga użycia ostrej papryczki chili zamiast papryki zielonej.
Istnieje typowa dla amerykanów wersja tego sosu, w którym dodatkowo, stosuje się dobrą kwaśną śmietanę lub majonez, co absolutnie nie jest przewidziane w oryginalnej recepturze.

A oto tradycyjna receptura, z pewnością jedna z najbardziej znanych i cenionych na świecie, łatwa do przygotowania w domu, z gwarancją sukcesu:
  1. Proporcje składników dla 4 osób:
    1. awokado (dojrzałe) — 2 szt.;
    2. cebula — 2 szt.;
    3. pomidor — 1 szt.;
    4. papryka zielona (słodka) — 2 szt.;
    5. sok z 1 limonki;
    6. oliwa z oliwek (extra virgin) [1] — 2 łyżki;
    7. sól — opcjonalnie do smaku;
    8. pieprz — opcjonalnie do smaku;
Sos guacamole z awokado
  1. Przygotowanie:
    1. Awokado, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, ponacinaj ostrym nożykiem, nie uszkadzając skórki, miąższ w szachownicę i wydobądź go ze skóry za pomocą łyżki.
    2. Umieść miąższ awokado w misce (najlepiej jak nie będzie to metalowe naczynie, ponieważ awokado w kontakcie z metalem sinieje i ciemnieje), dodaj wyciśnięty sok z limonki, oliwę, sól oraz pieprz i ugnieć widelcem na jednolitą masę.
    3. Następnie dodaj utartą, na tarce z dużymi oczkami, cebulę i drobno pokrojonego, obranego ze skórki pomidora - wymieszaj ugniatając.
    4. Na koniec dodaj startą na tarce paprykę; jeszcze raz wymieszaj.
    5. Twój sos guacamole jest gotowy, umieść go na jakiś czas w lodówce, a następnie podawaj do potraw, umieszczony osobno w sosjerce.
    Sos guacamole idealnie nadaje się, jako przystawka wraz z tortillami, tacos, chlebem tostowym i jako dodatek do różnych potraw meksykańskich, idealnie również nadaje się do ryb i pieczonych lub grillowanych mięs.
Życzę smacznego! Baltazar.   

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Dzięki oliwie awokado nie będzie się utleniać i dłużej zachowa świeżość.


Źródło: Marianna Pascarella - http://www.ricettedalmondo.it/guacamole.html

Brak komentarzy: