środa, 3 lutego 2016

Paneer Bhurji - ostre danie z twarogiem, pomidorami...

Kuchnia indyjska - przepis udostępniła Abhilasha.
Przygotowanie 10 minut;
Smażenie 15 minut;
3 porcje.
Paneer Bhurji - ostre danie z twarogiem, cebulą, papryką, pomidorami i indyjskimi przyprawami, często mylnie nazywane jajecznicą po Hindusku.
  1. Składniki na Paneer Bhurji:
    1. Paneer (twaróg), rozdrobniony lub utarty  —  25 dag;
    2. Imbir, starty  —  1 łyżeczka;
    3. Czosnek, rozgnieciony  —  4 ÷ 5 ząbków;
    4. Zielona papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana  —  1 szt;
    5. Cebula, drobno posiekana  —  2 średnie;
    6. Pomidor, obrany ze skórki i drobno posiekany  —  1 duży;
    7. Papryka, drobno posiekana  —  1 średnia;
    8. Garam Masala  —  ¼ łyżeczki;
    9. Kurkuma w proszku  —  ¼ łyżeczki;
    10. Czerwona chilli w proszku  —  ½ łyżeczki;
    11. Kolendra w proszku  —  1 łyżeczka;
    12. Kminek  —  1 łyżeczka;
    13. Mleko  —  2 łyżki;
    14. Sok z cytryny  —  1 łyżeczka;
    15. Olej  —  1,5 łyżki;
    16. Świeże liście kolendry, drobno posiekane  —  2 łyżki;
    17. Sól  —  do smaku;
  1. Przygotowanie Paneer Bhurji:
    1. Na średnim ogniu rozgrzej olej, dodaj kminek i go chwilkę podpiecz. Następnie wrzuć na kminek starty imbir, zmiażdżony czosnek, posiekaną zieloną papryczkę chilli i smaż przez minutę.
    2. Po minucie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli, około 2 ÷ 3 minuty.
    3. Teraz dodaj posiekane pomidory, pokrojoną paprykę i mieszając smaż przez około 2 ÷ 3 minuty, aż papryka stanie się miękka i zdecydowana większość wody wyparuje.
    4. Następnie dodaj garam masala, kurkumę w proszku, czerwoną chili w proszku, kolendrę oraz sól i dobrze wymieszaj.
    5. Wlej mleko i mieszając duś jeszcze przez minutę.
    6. Dodaj pokruszony paneer oraz sok z cytryny i mieszając smaż przez około 3 ÷ 4 minuty.
    7. Podawaj potrawę udekorowaną świeżymi liśćmi kolendry.
Życzę smacznego!
  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. W kroku 5 można dodać ½ łyżeczki pokruszonych kasuri methi (suszone liście kozieradki).
    2. Można również dodać oliwki lub zielony groszek.
    3. Substytutem paneera może być tofu lub po prostu jakiś nasz rodzimy twaróg.
    4. Najlepiej stosować patelnię o grubym dnie, która równomiernie rozprowadza ciepło.

Brak komentarzy: