|
|
- Przygotowanie Paneer Bhurji:
- Na średnim ogniu rozgrzej olej, dodaj kminek i go chwilkę podpiecz. Następnie wrzuć na kminek starty imbir, zmiażdżony czosnek, posiekaną zieloną papryczkę chilli i smaż przez minutę.
- Po minucie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli, około 2 ÷ 3 minuty.
- Teraz dodaj posiekane pomidory, pokrojoną paprykę i mieszając smaż przez około 2 ÷ 3 minuty, aż papryka stanie się miękka i zdecydowana większość wody wyparuje.
- Następnie dodaj garam masala, kurkumę w proszku, czerwoną chili w proszku, kolendrę oraz sól i dobrze wymieszaj.
- Wlej mleko i mieszając duś jeszcze przez minutę.
- Dodaj pokruszony paneer oraz sok z cytryny i mieszając smaż przez około 3 ÷ 4 minuty.
- Podawaj potrawę udekorowaną świeżymi liśćmi kolendry.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- W kroku 5 można dodać ½ łyżeczki pokruszonych kasuri methi (suszone liście kozieradki).
- Można również dodać oliwki lub zielony groszek.
- Substytutem paneera może być tofu lub po prostu jakiś nasz rodzimy twaróg.
- Najlepiej stosować patelnię o grubym dnie, która równomiernie rozprowadza ciepło.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz