sobota, 3 grudnia 2016

Paszteciki z kapustą i grzybami

Z przepisów Babci Michaliny
Wiadomo, że barszcz z uszkami to tradycja wigilijnego stołu. Jednak paszteciki, które tu przedstawiam również można podać w wigilię. Pachną grzybami, są bardzo smaczne i aromatyczne, a ciasto na nie, jest proste w wykonaniu i robi się go błyskawicznie.
Zastosowany w tym przepisie farsz można śmiało wykorzystać do uszek lub pierogów.
  1. Proporcje składników na farsz:
    1. Kiszona kapusta  —  ok. 50 dag;
    2. Kapelusze suszonych borowików ¹  —  8 ÷ 9 dag,
      lub
      świeże borowiki ¹  —  50 ÷ 60 dag,
      lub
      świeże pieczarki ¹  —  70 dag;
    3. Cebula  —  2 szt.;
    4. Papryka mielona (ostra)  —  szczypta;
    5. Sól, pieprz  —  do smaku;
    6. Olej  —  6 łyżek;
  1. Proporcje składników na ciasto drożdżowe do pasztecików:
    1. Mąka (typ 450 lub 550)  —  50 dag;
    2. Masło lub margaryna  —  25 dag;
    3. Drożdże  —  10 dag;
    4. Śmietana  —  125 ml;
    5. Mleko  —  kilka łyżek;
    6. Jajko  —  1 szt.;
    7. Kminek (ziarna)  —  opcjonalnie,
      lub
      czarnuszka  —  opcjonalnie;
    8. Cukier  —  1 ÷ 2 szczypty;
    9. Sól  —  do smaku;
  1. Przygotowanie farszu z grzybami suszonymi:
    1. Grubo przed rozpoczęciem przygotowywania farszu, szybko, ale dokładnie przepłucz w zimnej wodzie grzyby na durszlaku (cedzak), żeby pozbyć się zanieczyszczeń i drobinek piasku. Następnie umieść je w garnku z zimną wodą i odstaw do namoczenia na kilka godzin. Pod koniec moczenia pomieszaj je łyżką, poczekaj kilka chwil, przełóż do innego garnka i zalej wodą, w której się moczyły.
      Uwaga! Zapewne w wodzie tej znajdują się jeszcze odrobinki piasku, więc pozwól im opaść na dno i dopiero dolewaj powoli pozostawiając odrobinę płynu na dnie. Gotuj wszystko do miękkości grzybów. Miękkie grzyby odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Wodę spod grzybów wykorzystaj do np. barszczu czerwonego na zakwasie .
    2. Kapustę potnij na mniejsze kawałki. Zalej w garnku wodą i zagotuj. Jeśli woda wg ciebie jest zbyt kwaśna wylej ją i ponownie zalej kapustę świeżą wodą. Gotuj pod przykryciem ok 45 min.
    3. Po 45 min na głębokiej patelni (np. typu wok) rozgrzej olej i zeszklij na nim drobno posiekane cebule. Nie przerywając smażenia dodaj do cebuli odcedzoną z wody kapustę, drobno posiekane grzyby i duś wszystko razem na małym ogniu do czasu odparowania nadmiaru wody. Ciągle mieszaj!
    4. Pod koniec duszenia dopraw farsz solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  1. Przygotowanie farszu z grzybami świeżymi:
    1. Kapustę potnij na mniejsze kawałki. Zalej w garnku wodą i zagotuj. Jeśli woda wg ciebie jest zbyt kwaśna wylej ją i ponownie zalej kapustę świeżą wodą. Gotuj pod przykryciem ok 45 min.
    2. Po 45 min na głębokiej patelni (np. typu wok) rozgrzej 3 łyżki oleju i zeszklij na nim jedną drobno posiekaną cebulę. Nie przerywając smażenia, dodaj do cebuli odcedzoną z wody kapustę i duś wszystko razem na małym ogniu do czasu odparowania nadmiaru wody. Ciągle mieszaj!
    3. W międzyczasie przygotuj świeże grzyby, mrożone grzyby lub świeże pieczarki:
      1. świeże grzyby oczyść z zanieczyszczeń leśnych, opłucz i drobniutko posiekaj - możesz zetrzeć je na tarce o grubych oczkach;
      2. mrożone grzyby rozmróź, opłucz (zakładam, że przed zamrożeniem zostały oczyszczone) i drobniutko posiekaj - możesz zetrzeć je na tarce o grubych oczkach;
      3. świeże pieczarki oczyść, obierz ze skórek, opłucz i drobniutko posiekaj - możesz zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
    4. Na głębokiej patelni (np. typu wok) rozgrzej 3 łyżki oleju i zeszklij na nim drugą drobno posiekaną cebulę. Nie przerywając smażenia dodaj do cebuli grzyby, zmniejsz płomień, lekko osól (puszczą wówczas wodę) i duś do prawie całkowitego odparowania płynu. Nie zapomnij o mieszaniu!
    5. Gdy grzyby będą gotowe dodaj do nich kapustę, dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i mieszając chwilę jeszcze wszystko poduś.
    6. Odstaw do wystygnięcia.
  1. Przygotowanie ciasta drożdżowego do pasztecików:
    1. Do drożdży dodaj cukier i kilka łyżek letniego mleka. Dobrze wszystko wymieszaj, tak aby cukier oraz drożdże rozpuściły się w mleku.
    2. Mąkę przesiej przez sito do jakiejś miski. Dodaj do niej rozpuszczone drożdże i pokrojone na kawałki masło, śmietanę i szczyptę soli. Zarób gładkie ciasto.
    3. Gotowe ciasto umieść w wysokim naczyniu z zimną wodą (wody ma być dużo, tyle aby ciasto się w niej utopiło) i czekaj aż wypłynie na wierzch (ok. 15 min) ².
    4. Teraz wyjmij ciasto, odsącz z wody, podsyp niewielką ilością mąki i ponownie przez krótki okres czasu zagnieć. Następnie podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na placek o grubości 2 ÷ 3 mm.
    5. Rozwałkowane ciasto potnij na prostokąty o szerokości 30 cm i długości X cm - długość maksymalna, na jaką nam placek i forma do pieczenia pozwoli. Wzdłuż dłuższej krawędzi prostokąta ułóż farsz i ciasto zawiń wokół niego w rurkę o grubości ok. 4 cm.
    6. W miejscu łączenia ciasto powinno zachodzić na siebie i to miejsce powinno się znaleźć na spodniej stronie pasztecika. Końce rurki sprasuj, zlep na płasko.
    7. Formę, blachę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj na niej, przygotowane rurki (nie mogą do siebie przylegać), każdą z nich nagnieć, naciśnij drewnianą szpatułką tak, aby wyglądały na rozdzielone co 6 ÷ 7 cm ³. Wierzch każdego pasztecika posmaruj dobrze roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem lub czarnuszką.
    8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C, umieść w nim formę z pasztecikami i piec przez 45 min.
    9. Paszteciki można spożywać zimne, ale wyśmienicie smakują gorące podane z barszczem czerwonym, białym na grzybach w kubku czy szklance.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ¹ Zamiast suszonych borowików możesz użyć kapeluszy innych suszonych grzybów. Ponadto paszteciki są równie smaczne z borowikami albo innymi grzybami świeżymi lub mrożonymi oraz ze świeżymi pieczarkami.
    2. ² Zanurzanie ciasta w lodowatej wodzie prosto ze studni to stara metoda naszych prababek, które nie znały chłodziarek i lodówek. W ówczesnej dobie wystarczy ciasto owinąć w folię i umieścić na 15 min w zamrażarce lub godzinę w chłodziarce.
    3. ³ Kształt pasztecików jest dowolny i zależny od Twojej cierpliwości i fantazji.
    4. Znam osoby, które gotowy farsz mielą w maszynce do mielenia mięsa. Ja jednak preferuję krojenie kapusty i grzybów.

Brak komentarzy: