- Budyń z wątróbki
Składniki: 12 dag cielęcej wątróbki; 4 dag masła; 2 jajka; 1 cebula; sól; pieprz; zielona pietruszka; 6 dag mąki.
- Utartą na tarce cebulę uduś w maśle. Ostudź, wbij żółtka i utrzyj na jednolitą masę.
- Zmiksuj blenderem wątróbkę i ubij białka jajek na sztywną pianę.
- Do otrzymanej masy z cebuli i żółtek dodaj zmiksowaną wątróbkę, posiekaną zieloną pietruszkę, sól oraz pieprz do smaku i wymieszaj z ubitymi na pianę białkami, przesypując równocześnie z mąką.
- Otrzymaną masę umieść na blasze wysmarowanej masłem, uformuj na placek i ugotuj w parze [1].
- Ugotowany budyń pokrój w małe kwadraciki i podawaj w rosole.
- Groszek ptysiowy
Składniki: 3 dag masła; 1 jajko; 4 dag mąki; 3 łyżki wody; szczypta soli.
- Stop masło na małym płomieniu (sklaruj), zdejmij szumowiny, wlej wodę, zagotuj, wsyp mąkę, zaparz, wymieszaj i odstaw z kuchenki.
- Gdy trochę przestygnie wbij jajko, dodaj sól, dobrze utrzyj łyżką i odstaw na godzinę w chłodne miejsce, aby ciasto stężało. Po tym czasie, wyrób małe groszki, wielkości orzechów laskowych, które lekko oprusz mąką, aby się nie lepiły.
- Przygotowane groszki możesz upiec w piekarniku, usmażyć na głębokim tłuszczu lub ugotować w rosole czy zupie.
- Grzanki z parmezanem „Djablotki”
Składniki: 10 dag chleba; 4 dag masła; 3 dag sera.
- Pokrój chleb na 3 cm kwadraty, połóż każdy na posmarowanej masłem dużej niezbyt rozgrzanej patelni i ładnie zrumień.
- Następnie każdą grzankę, zrumienioną stroną przytknij do utartego parmezanu, przyciśnij, tak, aby parmezanu przyczepiło się sporo. Układaj parmezanem do góry na blasze wysmarowanej masłem.
- Poukładane grzanki na blasze skrop po wierzchu za pomocą małej miotełki, witki rozpuszczonym masłem i wstaw całość do nagrzanego piekarnika. Piec na wyczucie, byle nie spalić grzanek.
- Grzanki zwyczajne
Składniki: 15 dag chleba lub 1 bułka; 3 dag tłuszczu.
- Pokrój chleb lub bułkę na równe kawałki dowolnego kształtu np. kostkę.
- Skrop je roztopionym masłem lub smalcem za pomocą małej miotełki, witki.
- Susz pomału w średnio nagrzanym piekarniku, od czasu do czasu mieszając, aby równo zrumieniły się.
- Grzanki z rożków z parmezanem
Składniki: 2 rożki; 2 dag masła; 2 dag parmezanu.
- Rożki pokrój w talarki o grubości do 1 cm, następnie w paski i poukładaj na blasze.
- Skrop roztopionym masłem, posyp parmezanem i zrumień w szabaśniku.
- Grzanki kruche
Składniki: 8 dag mąki; 12 dag smalcu; 1 jajko; szczypta soli.
- Z mąki, jajka, odrobiną soli zagnieć ciasto, nie dodając wody.
- Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrój z niego małym kółkiem (jak naparstek) malutkie grzaneczki.
- Smażenie na głębokim tłuszczu: rozgrzej smalec w garnku i wrzucaj partiami do niego grzanki. Smaż je z obu stron na złoto, wybieraj łyżką cedzakową na ręczniki papierowe w celu ich osuszenia.
- Grzybek z parmezanu
Składniki: 2 jajka; 1 dag masła; 125 ml mleka; 3 dag utartego parmezanu; trochę posiekanej zielonej pietruszka; szczypta soli.
- W garnku, za pomocą trzepaczki, rozbij jajka z mlekiem, dodaj sól, zieloną pietruszkę, parmezan i wymieszaj.
- Niewielką, rozgrzaną foremkę posmaruj masłem, rozprowadź na niej równo otrzymaną masę [1 chodzi o to, abyś wytłumaczył, że ciasto nie może być grubsze jak 1 cm], i piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 C.
- Gdy podrośnie i stężeje pokrój ciasto w kostkę, wsadź jeszcze na jakiś czas do piekarnika i podawaj do zupy.
- Grzybek zwyczajny
Składniki: 3 dag mąki; 3 dag masła; 2 jajka.
- Oddziel żółtka od białek.
- Żółtka z 2 dag masła i szczyptą soli utrzyj, aż staną się białe.
- Białka ubij na sztywną pianę i powoli, przesypując mąką, połącz z żółtkami.
- Otrzymaną masę wyłóż na posmarowaną masłem blaszkę i wsuń do średnio rozgrzanego piekarnika na 20 min.
- Gdy grzybek stężeje (nie ugina się pod naciśnięciem), pokrój go na równą kostkę i jeszcze raz przesusz go w piekarniku.
- Podajesz dodany do rosołu lub zupy.
- Grzybek z grysiku, lub bułki tartej
- Wykonujesz go jak grzybek zwyczajny, lecz zastępujesz mąkę grysikiem lub bułką tartą.
- Grysik do rosołu
- Do garnka wlej 3 litry czystego rosołu, który zagotuj, a następnie wsyp ½ szklanki grysiku (wsypując mieszaj, aby nie porobiły się kluchy) i gotuj ok. 5 minut. Gotowe.
- Można jeszcze dodać dokładnie utartą (aż zbieleje) 1 łyżeczkę świeżego masła. Rosół zbieleje jak podprawiony.
Życzę smacznego!
|
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- ad 1. Można zrobić to tak: w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C. umieszczasz płaską blachę na najniższej półce piekarnika i wlewasz do niej wodę, która pod wpływem gorąca zacznie parować. Gdy woda zacznie wytwarzać parę, umieszczasz nad nią drugą blachę wysmarowaną masłem, na której uformowałeś wcześniej płaski placek z naszej masy.
Sposobów na gotowanie w parze jest kilka, przynajmniej ja znam kilka.
Drugi, to zastosowanie garnka do gotowania na parze. Jeżeli dziurki są za duże wyłóż wkładkę czystą gazą.
W trzecim stosujemy wkładkę, którą umieszcza się w większym od niej garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Jeżeli dziurki są za duże wyłóż wkładkę czystą gazą. W obydwu przypadkach garnki należy przykryć pokrywką.
Źródła:
M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz