Barbecued lamb Yalumba - australijskie danie na 6 osób.
- Składniki:
- Udziec barani - 6 plastrów;
- Wermut wytrawny - 1 szklanka;
- Olej sojowy - 1 szklanka;
- Sok z cytryny - 1 łyżka;
- Cebula - 2 szt;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Grubo zmielony pieprz - ½ łyżeczki;
- Suszona bazylia - szczypta;
- Sól;
- Z mięsa usunąć tłuszcz, wypłukać, nasolić i zamarynować na kilka godzin w winie wymieszanym z olejem, sokiem cytryny, posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem, pieprzem i bazylią; często mięso obracać i polewać marynatą.
- Wyjęte z marynaty mięso nałożyć na rożen umieszczony w piekarniku w odległości ok. 12 cm od źródła ognia i piec 25 min., polewając marynatą i obracając rożen.
- Podawać z ryżem wypieczonym jednocześnie w piekarniku pod rożnem, tak aby ściekająca ze steków marynata skrapiała ryż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz