środa, 2 grudnia 2015

Steki baranie marynowane z rożna

Barbecued lamb Yalumba - australijskie danie na 6 osób.
  • Składniki:
    • Udziec barani - 6 plastrów;
    • Wermut wytrawny - 1 szklanka;
    • Olej sojowy - 1 szklanka;
    • Sok z cytryny - 1 łyżka;
    • Cebula - 2 szt;
    • Czosnek - 2 ząbki;
    • Grubo zmielony pieprz - ½ łyżeczki;
    • Suszona bazylia - szczypta;
    • Sól;
  1. Z mięsa usunąć tłuszcz, wypłukać, nasolić i zamarynować na kilka godzin w winie wymieszanym z olejem, sokiem cytryny, posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem, pieprzem i bazylią; często mięso obracać i polewać marynatą.
  2. Wyjęte z marynaty mięso nałożyć na rożen umieszczony w piekarniku w odległości ok. 12 cm od źródła ognia i piec 25 min., polewając marynatą i obracając rożen.
  3. Podawać z ryżem wypieczonym jednocześnie w piekarniku pod rożnem, tak aby ściekająca ze steków marynata skrapiała ryż.
Myślę, że można to mięso przygotować w piekarniku bez rożna a ociekającą marynatę na ryż sobie darować - przyrządzić ryż i polać sosem otrzymanym podczas pieczenia. Podać z surówką np. z kapusty pekińskiej z porem i do tego na salaterce sos czosnkowy. Baltazar Gąbka.

Brak komentarzy: